Начало 9 ТЕСТ НА ФИЦПАТРИК ЗА ТИПА КОЖА

ТЕСТ НА ФИЦПАТРИК ЗА ТИПА КОЖА  0700 10 600

Ефективността на лазерната епилация зависи от много фактори, като водещи са типа на кожата и цвета на косъма.

Типа на кожата се определя най-вече от етноса и генетичните предпоставки.Най-добрата призната система за класификация на типа кожа е системата Фицпатрик, която класира кожата в 6 различни категории – фототипове от I до VI.

Хора с фототип кожа I-IV обикновено са най-добрите кандидати за лазерна епилация, защото при тях тя е най-ефективна. Това са хора с много светъл до средно светъл цвят на кожата и черна, кестенява до тъмно руса коса.

Тези с фототипове кожа V-VI, са хора с по-тъмна кожа. При тях, както и при тези със светъл цвят на космите, обикновено ефекта от лазерната епилация е по-ограничен и не толкова бърз. Въпреки това може да се постигнат определени резултати, когато се третира със подходящт лазер и дължина на вълната от квалифициран специалист.

Защо типа на кожата и цвета на косъма влияят върху резултата?

Меланинът, който се съдържа в големи количества в косъма (и в много малки количества в кожата) е пигментът, преобразуващ светлината от лазера в топлина. Повишените му нива в кожата, най-вече при фототипове V и VI повишава риска от увреждане на епидермиса и от прояви на хиперпигментация или хипопигментация За това по-тъмните типове кожа следва да се третират с по-ниски енергии, което пък се отразиява на ефективността – ефективността спада, а броят на процедурите се покачва.

Фицпатрик фототипове кожа I-IV трябва да бъдат третирани с лазер тип Alexsandrite(Александрит) с дължина на вълната 755nm, а Фицпатрик фототипове V-VI следва да бъдат третирани с ND:Yag(Ен Ди Яг) лазер с дължина на вълната 1064nm.

Трябва да се има предвид, че по-светлите косми (светлокестеняви и тъмно руси) обикновено изискват по-висок брой процедури, в сравнение с по-тъмните. Светлите косми са трудни за третиране с лазер, защото те абсорбират по-малко светлина, а така унищожаването на фоликулите става по-трудно и бавно.

Червените и светло руси косми, от своя страна съдържат phemelianin – пигмент, който прави поглъщането на светлината много трудно.

Сивите и белите косми не съдържат кактвто и да било пигмент и при тях няма възможност за абсорбиране на светлината от лазера и превръщането й в топлина. Т.е. при тях не може да се проведе ефективна лазерна епилация.

Има едно просто уравнение за ефективноста на лазерната епилация: Колкото е по-светла кожата и колкото е по-тъмен косъма, толкова ефектът е по-голям

Kак се определя фототип кожа по Фицпатрик ?

Попълнете нашия Фицпатрик тест по-долу, за да получите основна представа за това какъв е вашият фототип. Имайте предвид, че това е само инструмент за определяне на вашия фототип кожа и че има и много други фактори, които трябва също да бъдат взети под внимание. За определяне на това до колко сте подходящи за лазерна епилация е най-добре да проведете консултация със специалист (която е напълно безплатна) в център от веригата “Лазер Център”.

 

Отдел “Изследвания и развитие”.

Национална верига “Лазер Център”

 

>> Лазер Център Пловдив лазерна епилация

>> Лазер Център – лазерна епилация София – Патриарх Евтимий 50

>> Лазер Център – лазерна епилация София – Васил Левски 41

>> Лазер Център – лазерна епилация София – Ал. Стамболийски 55А

Please enter your email:

1. Какъв е цветът на вашите очи?

 
 
 
 
 

2. Какъв е естественият цвят на косата?

 
 
 
 
 

3. Какъв е естественият цвят на кожата по неоткритите части на тялото?

 
 
 
 
 

4. Имате ли лунички в зоните, които не са излагани на слънце?

 
 
 
 
 

5. Какво се случва след твърде дълго излагане на слънце, нпример над 4 часа?

 
 
 
 
 

6. До каква степен потъмнявате (добивате тен)?

 
 
 
 
 

7. Потъмнявате ли след няколко часа излагане на слънце?

 
 
 
 
 

8. Реакция на кожата на лицето след излагане на слънце

 
 
 
 
 

9. Кога за последно сте излагали лицето или тялото си на слънце, солариум или автобронзат?

 
 
 
 
 

10. Ползвате ли слънцезащитни кремове, шапка или чадър при излагане на слънце?